Paronychia argentea
Etimologia: Paronychia, Laguna diu així al seu comentari; 'Paronychion, en griego, es lo mesmo que panarizo, el cual nombre se le atribuyó a esta planta porque, aplicada, le sana'.
Panarizo, panadizo, cat. panadís; Inflamació aguda del teixit cel·lular dels dits. Del llatí tardà panaricium, aquesta del llatí paronychium, i aquesta del grec παρωνύχιον, literalment, 'al costat de la ungla'. Perquè administrada com emplastre, guaria. Més informació a 'El Dioscórides renovado' de Pio Font Quer. I argentea, del llatí argenteus, de plata, 'argent' o que ho pareix.
Herba sanguinària. Arracades de la Mare de Déu. Arrecada. Arrecadeta. Paroníquia argentada. Sanguinària. Sanguinària blanca.
Petita planta herbàcia, però de soca llenyosa, que estén les branques a sobre de la terra, generalment a les clarianes de les garrigues i marges de camins. Té les fulles oposades i denses. Les flors s'agrupen en glomèruls als extrems de les branques; cada flor està envoltada per unes fulles de consistència de paper molt característiques. Es diferencia de Paronychia capitata , que viu als mateixos hàbitats, per detalls de la forma de les flors. Floreix al principi de la primavera. Font: herbarivirtual
SANGUINÀRIA f.
Nom de diferents plantes a les quals s'atribueixen virtuts tonificadores o reguladores de la circulació de la sang; cast. sanguinaria. Eufràsia, lo morritort, la ruca, la sanguinària, Agustí Secr. 77. Un tassó de gram o herba sanguinària, Maura Aygof. 57.
|| 3. Sanguinària blanca o Sanguinària bona: planta de l'espècie Paronychia argentea (or.).
Etim.: pres del llatí sanguĭnarĭa, ‘pròpia de la sang’.
ARRACADA f.
|| 8. pl. Planta de la família de les paroniquiàcies: Paronychia argentea Lamk. (Cat.): cast. asperilla, nevadilla. Es perenne, de rel gruixada; el tronc se fa de 20 a 30 cm. de llarg; té les fulles oblongolanceolades, glabrescents i mucronades; les flors en glomèruls grans, separats, argentins, terminals i axil·lars. Se fa per llocs arenosos.
Etim.: de l'arab. al-qarraṭ, mat. sign. || 1. Font: dcvb
Rodalies d'Ulldecona
Foto: macuser64
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.