dilluns, 11 d’abril del 2011

Amelanchier ovalis

          Amelanchier ovalis.
La Guilloma i segons Pío Font Quer, també els noms que encara sent més propis del Cornus sanguinea, s'apliquen sobre tot a la guilloma, com corner, corniol, corniguer, cornera i altres derivats.
          Amelanchier ovalis, es queda sense fulles durant l'hibern i torna a enverdir a començar la primavera. Floreix al néixer les fulles, quan aquestes estan tendres i recobertes de borra, de març a maig, madura de juliol cap a endavant. El fruit, anomenat borrinyol, és redonet i de les dimensions d'un pèsol, és comestible i dolç.


          Etimologia: Amelanchier ovalis, Amelanquier deriva, segons alguns, del nom popular francès de la guilloma, pomerola o arbre de roca, provençal amelancquier, francès amélanchier, que va ser introduït en botànica pel metge Pierre Pena (1538-1605), i la va classificar com Amelancher Galloprovinciae montanae, va voler relacionar l'agradable dolçor pareguda a la mel, dels seus fruits, borrinyols, amb el nom. Llatí mel, genitiu mellis, meleus, melós.
          I ovalis, del llatí Ovum, i., del grec oon, n. Ov., Cic., Varr., Col., Ou. Incubare ova, Varr., covar ous. Ovi luteum, Cic., Plin., rovell d'ou. Ovi album, Plin., clara d'ou. Tam similem sibi quam ovum ovo, Sen., tan semblant a ell com un ou a altre ou. Calp., forma oval. Fent referència a les fulles de forma ovalada.
Als Ports de Tortosa-Beseit. Original publicat per Eugeni Guzman.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...