dissabte, 16 de juny de 2007

Cannabis sativa

El cànnabis, cànem, marihuana o vulgarment herba (Cannabis sativa) és una planta herbàcia pertanyent a la família de les cannabàcies.
Etimologia: Cannabis, segons investigació pròpia, del llat. canna, 'canya' i bis, 'dos vegades'. Per què és una planta dioica; la dioècia (del grec: dues cases) és la disposició dels òrgans reproductors de les plantes anomenades dioiques en individus amb flors d'un sol sexe. Així hi haurà peus de la mateixa espècie estrictament masculins (amb només estams) i peus estrictament femenins (amb només pistils), però sembla ser casualitat, per què Joan Coromines, ja relaciona la paraula amb origen persa o àrab per via llatina. I sativa, del llat. satívus, 'sativo', que es sembra, planta o conrea, en contraposició al que és fréstec. Etimologia duptosa.
Etimologia 2: Cannabis, l'etimologia del nome comprende la radice "kan, col doppio significato di "hemp" e "cane" (canna). Invece il suffisso "bis" si riferisce all'evoluzione linguistica dei termini "bosm" (ebraico) e "busma" (aramaico): odoroso, dal buon profumo, aromatico. (Cercat a la xarxa).
Etmologia: Marihuana, un manual de capacitación de los agentes mexicanos de la Procuraduría General de la República (30) asegura que la palabra marihuana proviene del náhuatl malihuana, palabra compuesta por mallin que quiere decir prisionero, hua que significa propiedad, y la terminación ana, coger, agarra, asir. Se supone que los indígenas al identificar a la planta con el nombre de malihuana, quisieron expresar que la planta se apodera del individuo. (Cercat a la xarxa).
Etimologia: "El nombre de hachís comenzó a imponerse, después que las descripciones de Marco Polo hizo en su Livre des merveilles du monde, de la secta de los hascichins, guerreros del jeque Hassan Ibn Al Sabbah (El viejo de la montaña) temidos por su fiereza: los miembros de esta secta eran recompensados tras el combate con preparados a base de hachis, y se les prometía que, si morían luchando por su jefe, su cuerpo iría a un paraíso donde podrían disfrutar de los goces de la droga por toda la eternidad. "Extraído del libro El fenómeno droga, de Colección Temas Clave de Salvat, autor Francesc Freixa i Santfeliu
Etimologia 2: haszysz - «hachís, Cannabis indica que se emplea como alucinógeno». Del alemán Haschisch y éste del árabe حشيش «hierba seca». (Cercat a la xarxa).
Rodalies de Castelló de la Plana
Foto: macuser64

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...