dijous, 9 de juny del 2011

Orquídies: el barreret o flor caputxina


          Passejant pel camp ara, hi ha una orquídia que és fàcil de trobar, perquè és molt freqüent i visible per la seva espectacularitat quan està florida. El barreret o flor caputxina, Anacamptis pyramidalis desenvolupa a la part de dalt del peduncle, una inflorescència cònica amb quantitat de floretes de color roseta i que destaca molt als prats i les garrigues, és molt comuna al Montsià a les zones assolellades. Aquestes fotos son preses al Mas de Comú fa pocs dies i encara es pot trobar la flor a les zones una mica més altes que fa més fresqueta.


          La intensitat del color de les flors varia notablement, inclús en la mateixa població, anant del rosa claret al púrpura intens. Determinades plantes amb les tijes més curtetes i la flor quasi blanca, se la classifica com una subespècie dita Anacamptis pyramidalis var. brachystachys, però jo no la tinc vista per cap lloc de la nostra zona.


          Etimologia: Anacamptis, de anacamptis, idis. i aquests del llatí ănăcamptŏs, ōn. adj. Capel. tornat del revés, f. del grec anacámptō, format per ana, esquena, part de darrera i kamptein, que és doblegar, torçar; pròpiament, doblegar o torçar del revés; segons el més probable, és perquè el retinacle del polini en l'antera està lateralment corbat en forma subcilíndrica o una altra cosa que se m'escapa.
          Etimologia: pyramidalis, de pyramidalis, e. del llatí pyramis, adj. Boeth. és un neolatinisme que vol dir piramidal, de forma de piràmide, aquest del grec pyramís, ídos f. Cic., Plin., Mart.; en llatí pyramis, idis f.; amb el sufix alis, ale, que vol indicar relació, en l'Anacamptis pyramidalis, per la forma de la inflorescència, en forma piramidal. Original publicat per Eugeni Guzman © 2011.

14 comentaris:

  1. We have oil bees, which are specially adapted to harvest oil from wild orchids, within those long spurs. In Ulldecona too?

    Today I was talking to my mother about your Catalan, and we looked it up in her Loom of Language book. Where I learnt it is related to Provencal.

    ResponElimina
  2. ¡Hola Eugeni!
    Unes imatges molt bones d´aquesta planta. El passat diumenge vaig veure unes quantes, peró estaven un poc més tancades. A Terol abunden localment.

    Salutacions.

    ResponElimina
  3. It is a very complex question for me. There are no bees which pollinate more than one orchid. Each species of bee is a species of orchid pollination if so, to imitate insects and pollinate by frustration insect, it is cheaper to imitate, which produce oil or nectar. Therefore, it still manages not aware of any bee pollinator of many orchids.
    The Anacamptis pyramidalis is fertilized by small moth and butterflies and is not specialized.
    But it is quite interesting case of the bee's oil, and the pollination required for many orchids.

    Diana, what's important Catalan comment! It is true that we want a free language, not subject to Spanish, and his centralist tyranny. And freedom for Catalonia. You're right our language is closely linked with the Provençal and its dialects. You know they are both Romance languages ​​and shared cultural roots.

    Greetings to your mother. And a hug for you.

    ResponElimina
  4. Hola Fernando, sí per aquí també estan localitzades a zones i comencen a estar passadetes perquè ja fa molta calor, clar per Terol estaran ara florín i una mica més endaderrides que per aquí.

    Gràcies per passar-te per aquí. Salutacions cordials.

    ResponElimina
  5. By the way, Diana. You could collect information on oil bee, I think you know I guess the question. Thanks, greetings.

    ResponElimina
  6. http://elephantseyegarden.blogspot.com/2011/05/bees-collect-tar.html

    I had 3 links for oil bees in that post.

    ResponElimina
  7. Thank you. Your post is spectacular, with plenty of relevant information. It is very curious, bees collect oil to repair the hive and seal the intruders. You have a very specialized bee species highly adapted to the environment.
    Thanks for the information, Diana.
    Greetings.

    ResponElimina
  8. Hola Eugeni, bueno por aquí también existe esta orquidea, aunque no en grandes cantidades.
    Las fotos te han quedado muy bien en las que se ve la enorme belleza que tiene.

    Un abrazo

    ResponElimina
  9. Hola Abi, encantado de verte por aquí. Lo que tiene hacer muchas fotos es que algunas te salen bien y si luego las retocas un poco, las encuandras y las enfocas, te quedan un par buenas de cien, que es lo que ves.

    Por cierto que es de las orquídeas más comunes y corrientes, creo que está por toda la península sin excepción.

    Un abrazo.

    ResponElimina
  10. Eugeni, how many times I tried to photograph similar flowers and I couldn't capture their beauty. You did it perfectly and your pictures are very inspiring.

    Absolutely beautiful pictures with very gentle colors and wonderful composition. There is a lot of gentleness in all these pictures.

    Greetings from Kaya.

    ResponElimina
  11. Bon dia Aamic Eugeni
    Estic gaudint amb el teu blog i aprenent de debò!
    quins colors més vius, les imatges són fantàstiques.
    Voldria preguntar una cosa. És possible plantar fonolls en un jardí?. Em van dir que aquestes plantes sempre estan plenes de marietes i que elles són el millor anti mosquits que hi ha. "Comparteixo habitatge amb el mosquit tigre"! ... avui, amb els dies que ha plogut, està el meu jardí, que si no surts vestit en plan camuflage et mengen viu.

    petonets Amic!

    ResponElimina
  12. Eugeni, gràcies per fer-te seguidor del meu bloc...ara tafanejaré el teu...Amb el que m´agraden les plantes! Precisament ara les acabo de regar.

    ResponElimina
  13. You are very kind with your words flattering, Kaya. But all my inspiration is based with the trial and error, we know that when one insists on something, then just go for it.

    But if I have to resort to the inspiration, I'll do in your compositions and images, without hesitation.

    Greetings from Eugeni.

    ResponElimina
  14. Hola MÔ. No sé, penso que sí pots plantar fonoll a casa, ja saps que és una planta amb cicle anual i ara ja està florida, com totes les umbelíferes ho fan a l'estiu. Al fonoll naturalment hi ha pugó, que s'alimenta d'ell, també formigues que protegeixen al pugó dels depredadors com les marietes i a canvi, el pugó li genera una mena de líquid ensucrat, és per això que es diu que hi ha marietes al fonoll, però penso que no valdrà per al teu propòsit. Tindràs que buscar una alternativa.
    Diuen que l'alfàbrega i el jessamí sí que són bons. Jessamí és fàcil de trobar.
    Un beset, guapa.

    ResponElimina

Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...