diumenge, 8 de maig del 2011

Flora amenaçada: Pinguicula dertosensis


          Pinguicula dertosensis és un endemisme iber-llevantí que té diverses poblacions repartides pels Ports de Tortosa-Beseit, sempre a llocs humits on l'aigua i la roca són agents fonamentals per mantenir la població. Aquesta planta carnívora té importants fluctuacions anuals determinades per causes climàtiques i està en franc retrocés. A més del clima, amb tendència a la sequera, les poblacions han sofert sovint els efectes de l'adequació recreativa de fonts, la sobrefreqüentació del seu hàbitat per l'home o els animals i també l'extracció de plàntules per ser conreada i comercialitzada.
          L'aïllament de les poblacions deu tindre que veure molt en l'especiació i a causa de l'aridesa climàtica actual moltes poblacions es troben en perill d'extinció.


          La majoria d'espècies de Pinguicula presenten multiplicació vegetativa, apareixent petites gemmes formades a l'axil·la de la fulla. Encara que aquesta espècie és alógama totes presenten cert grau de compatibilitat, per facilitar la pol·linització creuada; l'insecte entra en la flor de cap per amunt, és a dir, en posició invertida, frega la cara receptiva de l'estigma deixant els granets de pol·len que porta adherits; quan surt de la flor, arrotlla la solapa que forma un dels lòbuls estigmàtics, on es troben les anteres, el que impedeix fregar-se amb la cara receptiva de l'estigma i facilita el contacte amb els grans de pol·len de la flor per esser transportats a altres plantes.

          Etimologia: Pinguicula, del llatí medieval pinguicula herba; neolat. pinguicula, ae, el greixet, de pinguĭcŭlus, a, um. adj. dimin. de pinguis, gordet, també diminutiu de greix, amb parentiu amb el castellà pringue, pringoso, del llatí pinguis, e. (Compara amb el gr. pachýs). Adj. gord, ben alimentat. Me pinguen et nitidum... vises. Em veuràs gord i llustrós; pinguis hostia, Virg., víctima ben encebada. // Greixós, seginós. Pingue olivum, Ov., oli gras. El nom ve, evidentment, degut a la glandulositat característica de les fulles que produeixen gotetes de mucílag i que li val per alimentar-se de petits artròpodes.
          Etimologia: dertosensis, del llatí dertosensis, e. Propiament dertosenc, tortosí, de Tortosa o rodalies, del llatí Dertosa, ae. tret d'un pre-romà Dertosa, documentat en monedes i en inscripcions visigòtiques. Original publicat per Eugeni Guzman © 2011.




7 comentaris:

  1. Poaching plants from the wild is a problem in many countries. The American bloggers distinguish between plants ethically grown from seed, and those dug up and passed off as OK by the nurseries. South Africa has had to resort to microchipping cycads, as they do rhino horns.

    ResponElimina
  2. I agree with you, it is best to get seeds, but these plants are harmed if they are out of their environment, habitat, do not understand why someone may have interest in cultivating a plant very difficult to manage, by the very conditions in which lives. Given that the one and only goal of any species is the reproduction in the wild.

    ResponElimina
  3. Thank you, Eugeni
    for sharing information about this delicate beauty.
    Alice
    aka Alice's Garden Travel Buzz

    ResponElimina
  4. ¡Hola Eugeni!
    Una entrada molt interessant. No conec aquest endemisme però sí he sentit parlar d´ell. Imagine que es podrá trobar pel Parrissal de Beseit.

    Salutacóns.

    ResponElimina
  5. Muchas gracias por tu visita y comentario en el blog de Zolina!! Me gusta mucho tu blog!!! Me lo apunto!! Te invito a que te pases por el mío www.navarranatural.blogspot.com

    Salu2

    ResponElimina
  6. Hola Fernando, no sé no sé, el Parrissal està molt antropitzat. L'últim cop que baix estar per allí, ara fa tres anys, no tenia coneixement d'aquesta planta, així que no sé dir-te, pot ser per algun racó humit es podria trobar, però no tinc ni conec cap referència de que estigue. Jo la tinc localitzada a 6 llocs dels Ports pel vesant de llevant, per la Sénia amunt i pel Mas de Barberans.

    ResponElimina
  7. Eugeni Amic
    saps? jo tinc algunes d'aquestes floretes, en una de les gerres i estan acompanyades de trèvols. Em fa una llàstima quan les he d'arrencar! cachiiis, de vegades les he trasplantat perquè visquin a gust!

    ResponElimina

Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...