diumenge, 15 de juliol del 2007

Chrysoperla carnea


Chrysoperla carnea
Etimologia: Chrysoperla, del grec chrysós, 'or', i perla del baix llatí perula; del llatí sphaerula, boleta. Fent referència al color del ulls , com a petites boletes d'or (Chrysopa). Però diu el DCVB això: 'Etim.: probablement del llatí pĕrna, nom de certa classe de mol·lusc (usat per Plini). En provençal antic existeixen les variants perla i perna. La forma perla s'explica tal vegada per un derivat *pernŭla, com postulava Nyrop Gramm. Franç. i, 318. Cal renunciar a l'etimologia pĭrŭla, dim. de pĭru, ‘pera’; la ɛ oberta que presenta el mot en tots els dialectes catalans indica que prové d'una paraula llatina amb ĕ breu.' Amb aquesta etimologia no s'explicaria la paraula. I carnea, la única referència és a la Espasa i diu: 'CARNEA. Mit. Diosa protectora de la infancia. Los romanos enseñaban a los niños a invocarla y a profesarle culto especial.' No sabria dir si la cosa va per aquí i establir una relació seria arbitrari.
Els crisòpids, Chrysoperla sp., que espontàniament colonitzen diversos cultius hortícoles i que són depredadors polífags, sovint es troben sobre colònies de pugons. Els adults es nodreixen del pol·len i de la melassa dels pugons i de la mosca blanca, tot i que ocasionalment poden acceptar algun insecte. En canvi, les larves depreden qualsevol presa que sigui prou petita, com, per exemple, mosca blanca, pugons, àcars i ous de lepidòpter. S’utilitzen comercialment com a agents de control biològic de pugons i mosques blanques.
Rodalies d'Ulldecona
Fotos: macuser64

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...