diumenge, 1 de juliol del 2012

Fòssils de la nostra zona: Epiciprina expansa


      Tots els que som d'Ulldecona hem trobat alguna vegada fòssils al Montsià o a la Serreta de Godall; aquesta petxina és de les que més es veuen, jo mateix tinc una bona col·lecció d'aquesta mateixa espècie. És una Epiciprina expansa (Coquand), Casey va establir vàlidament el gènere a l'any 1952 i no més es troba a la península. Aquest bivalve de la família Articidae va estar present des del Aptià fins a l'Albià, poc més o menys al final del Cretaci inferior, des de fa 120 fins 95 milions d'anys, que no ve d'un milió d'anys, això és important per facilitar la datació relativa de les zones visitades, aquesta datació es pot arribar a fer amb unes quantes espècies de fòssils determinades que aproximen, per la presència d'aquestes espècies en el temps, una data relativa per a una seqüència estratigràfica o disposició de roques en capes paral·leles. Original publicat per Eugeni Guzman © 2012.

4 comentaris:

  1. ¡Hola Eugeni!
    És increible la quantitat de fòssils que podem trobar per les nostres terres. No sé com els pots clasificar, és difícil trobar una guía que siga adaptada a la nostra zona. Bon treball. Jo normalment trobe rinchonella y terebratula per la Serra de Javalambre, però no arribe a més en les clasificacions.

    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pos no cal que et digue que investigant i comparant visualment, perquè no coneixo claus de determinació per a fòssils, d'altra banda tinc alguns llibres de fòssils molt il·lustrats que desprès contrasto amb altres fonts i alguna cosa surt, un cop determinat és fàcil seguir la pista de la clau taxonòmica.
      Salut company.

      Elimina
  2. Eugenio, I always wanted to go to look for fossils but we don't have them close. These are interesting fossils. Do they look like ancient little creatures? I think they do. Fascinating discovery.

    Interesting post. Thank you.

    Greetings from Kaya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. The question of finding fossils is easy if you close and are very abundant, now no longer pick up the field, but I do heaps in places for those who want to collect. They are always so plentiful that you see everywhere on the mountain. Best regards.

      Elimina

Els comentaris afegeixen valor a les entrades i també obren noves vies de discussió, de manera que enriqueixen el bloc, opina i aporta el que et semble.
Torna quan vulgues, seràs benvingut/da.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...