diumenge, 29 de març de 2009

Buthus occitanus

Avui mateix, en una excursió vespertina, buscava artròpodes sota les pedres i m'he topat amb aquest Buthus occitanus; estava descansant tranquil·lament esperant a que es fes de nit per a sortir a caçar, l'he molestat un poc i l'he tret del seu niu per a fotografiar-lo, com estava mandrós, li ha costat una bona estona posar-se en moviment per a tornar al seu forat. Feia ja anys que no veia un escorpí pel camp.

dissabte, 21 de març de 2009

          De tot el món és sabut que les tècniques de caça es remunten a la prehistòria, tenim mostres de tot tipus; pintures rupestres que manifesten aspectes organitzatius i tècnics de la caça, útils per a tal efecte datats en totes les èpoques de la història, paranys i tècniques de caça contemporànies i antigues.
          Així que un, quan va al camp a observar, pensa si ha de retirar objectes abandonats, com aquestes botes o bé deixar-les on estan.

          Habitualment tinc per costum recollir cartutxos, encara que les meves butxaques són limitades i una sortida d'un parell d'hores al camp, suposa recollir centenars d'ells. Aposto a que no es recullen menys de 200 cartutxos en una curta excursió, si fos aquest el propòsit.
          En qualsevol direcció que s'esculli, la comarca és com una gegantesca i grotesca catifa de cartutxos abandonats; centenars, milers d'ells, milions, incomptables a tot arreu on està permesa la caça.
          Cada cartutx vomita molts perdigons de plom tots ells escampats i soltant la seva pesada càrrega biodegradant al medi ambient.
          Com veieu, les botes estan colonitzades per diverses espècies vegetals i per microfauna i acabaran per descompondre's amb el temps, per ser reintegrades a l'ecosistema en els seus elements bàsics i desaparèixer com a tals. Original publicat per Eugeni Guzman.

Niu d'Osmia sp.

Les abelles no cleptoparàsites construïxen nius que les femelles aprovisionen amb pol·len i néctar com aliment per a les seves larves. La majoria de les abelles solitàries excaven per sí mateixes galeries en les que nidifiquen.
En el cas d'aquests himenòpters, construïxen el seu niu amb grans de sorra o fragments de fulla en les roques i pedres, de vegades en les closques de caragols buides. Aquest, sembla ser un niu d'Osmia sp. abandonat des de fa algun temps, segons s'aprecia en el rentat de la superfície.
Algunes espècies utilitzen forats disponibles, tals com galeries fetes per coleòpters xilòfags en arbres morts i bigues de fusta, antics nius d'altres abelles i vespes excavats en talusos d'argila i una gran varietat d'orificis fets per l'home. Aquesta capacitat d'acceptar materials fets per l'home com substrats de nidificació ha facilitat l'establiment d'algunes espècies com a pol·linitzadores comercials de cultius.

dilluns, 16 de març de 2009

El caçador caçat

Un grup de formigues caçadores, de grans dimensions i potents mandíbules, treballen conjuntament; ataquen la perifèria d'una comunitat de petites formigues.
Com es veu, ambdues espècies col·laboren en el seu propi benefici; les caçadores vigilant-se entre elles i si cal, ajudant a les companyes a desfer-se de defensores mentre cacen i maten.
Les defensores alarmant a la resta perquè ataquin massivament a l'enemic i el facin fugir o morir, com en aquest cas.
Les petites intenten fer-se valer per nombre i una de les atacants ha estat capturada per les defensores que tiven de les extremitats i antenes de la caçadora, mentre unes altres es dediquen de ple a esquarterar-la.
El grup atacant era de sis individus i van causar decenes de baixes a les defensores, aquestes van capturar una atacant a l'acostar-se massa a la base enemiga i la resta d'atacants van intentar sense èxit l'alliberament del captiu, que finalment va ser baixa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...